Umetnost nije profesija, to je način na koji se profesija obavlja. Svaki umetnik je na početku bio amater.

FRANČESKO PAOLO TOSTI – Omaž koncert

FRANČESКO PAOLO TOSTI (1846–1916) je više od pedeset godina bio prisutan u muzičkom svetu kao kompozitor, dirigent i profesor pevanja. Najveći deo muzičkog obrazovanja stekao je u Italiji, tačnije u rodnom gradu Ortoni, kao i na konzervatorijumu u Napulju. Njagovo ime je pre svega povezano za solo pesme – romanse u kojima dominira ljubav i romantika, istančani ukus i izraz čežnje i strasti. Njihova melodija je jednostavna i pevljiva, ona je odraz sladunjave sentimentalnosti i otkriva uzdahe i umor jedne ere. Tostijeve pesme odišu lakoćom i ekspresivnošću.

Veliki uspeh i popularnost koju je uživao nisu sprečavali kritičare da ga ponekad zaista nepravedno kritikuju, jer je on dao novi smisao romantike u Italiji. U pisanom obliku sa preko 500 pesama na napolitanskom, italijanskom, francuskom i engleskom jeziku ostavio je veliki beleg muzici i kulturi tog vremena.

Njеgov stil, poznat i kao salonska muzika, ubrzo je postao popularan stil „Epohe napretka“ – Bel Epok.

Tostijeve kompozicije su prikladno napisane za glas, podstičući pevača da u svoju interpretaciju inkorporira i elemente operskog stila. Stoga, mnogi umetnici koji se usko-stručno bave klasičnim italijanskim repertoarom, izvode  i snimaju Tostijeve pesme. Nažalost, Tosti nikada nije komponovao operu. Poslednje godine života proveo je u Rimu. Preminuo je 2. decembra 1916. g.