Svaki komad stene ima statuu unutar sebe, a zadatak skulptora je da tu statuu i pronađe... - Michelangelo Buonarroti (1475-1564)

Ples je tajni jezik duše... - Marta Grejem (1894-1991)

Umetnost ne sme nikada da traži da bude popularna. Publika je ta koja mora da traži kako da postane umetnička... - Oskar Vajld (1854-1900)

Lav Tolstoj (1828-1910) vrlo precizno kaže: Umetnost je ono ljudsko delovanje kojim pojedinac drugima svesno prenosi svoja osećanja i iskustvo, putem određeniih spoljnih znakova, da kod drugih koje njegovo delo dotakne, izaziva ista ta osećanja i doživljaje.

Opera je forma totalne umetnosti koja ujedinjuje muziku, pevanje, poeziju, glumu, ples i slikarstvo. U operi, ove komponente se međusobno dopunjuju svojom ekspresivnošću i lepotom. Ova složena alhemija, svaku prezentaciju pretvara u izuzetan spektakl, koji zarobljava pogled, sluh, maštu i senzibilnost publike, trenutak i mesto gde su sve ljudske strasti u igri.

Aktuelnosti · Najave

 

13. aprila 2022. u 18 časova, ATRIJUM NARODNOG MUZEJA U BEOGRADU

ARS CREATIVA organizuje književno veče ANE SMILJANIĆ

Književno veče je koncipirano tako da obuhvati i publici prezentuje odabrane najlepše prozne i poetske delove iz opusa četiri izdate zbirke ljubavne poezije Ane Smiljanić, jedna vrsta omaža dosadašnjeg stvaralaštva ove plodne pesnikinje: “Performans”, “Fiestu”, “Videla sam te izbliza” i “Glumište senki”.

Svojim prisustvom i nastupom, događaj će uveličati: pisac Milutin Ž.
Pavlov, novinarka Vesna de Vinča, ispred izdavača ’’Prometej’’ – Zoran
Kolundzija, prvaci Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Vjera Mujović
i Vladan Gajović, operske pevačice – soprani Ana Stanković i Nevena
Đoković u pratnji pijanistkinje Tatjane Drobni, ’’Duo Moderato’’ – Mima
Vrbanić čelistkinja i Milan Ignjatović gitarista, a program će voditi
Katarina Lazić.

Dr. ANA SMILjANIĆ, književnica, specijalista pedijatrije, rođena je u
Čačku. Završila je nižu muzičku školu, odsek klavir i pohađala nižu
baletsku školu u klasi Margdite Marković. Završila Gimnaziju u Čačku, a zatim i medicinski fakultet u Beogradu. Nakon položene specijalizacije iz oblasti pedijatrije, zaposlila se na Institutu za neonatologiju u Beogradu, gde sa najboljim srpskim stručnjacima iz te oblasti svakodnevno bije bitku za živote naših najmlađih, tek rođenih beba. U oblasti medicine, završila je i Master akademske studije ove, iz oblasti menadžmenta, II stepen studija. Objavila je četiri zbirke poezije: Performans; Fiestu; Videla sam te izbliza i Glumište senki. Proglašena je za “Pesnikinju godine”, 2017. godine, ispred Arte asocijacije – međunarodnog udruženja umetnika. U makedonskom časopisu Stožer, Udruženja makedonskih književnika, pesme su joj prepevane na makedonski jezik. Za svoje književno stvaralaštvo, nagrađena je u zemlji i inostranstvu. Osvojila je više međunarodnih književnih nagrada od kojih izdvaja:

– Međunarodna nagrada “La voce dei Poete” – Verbumlandiart Regione Lazio, 2019.g. u Vatikanu-Rim, Italija., za pesmu Zvona stih.
– Međunarodna nagrada za zbirku poezije u 2019.godine u Makedoniji, pod nazivom”Videla sam te izbliza”, koju dodeljuje Fondacija Takec – Bitola.
– Međunarodna nagrada za “Pesnikinju godine” u 2019.godini u Makedoniji, sa nagradom pod nazivom “Bezvremena žena”, koju dodeljuje Fondacija Takec – Bitola.
– Dobitnica Međunarodne nagrade “Branislava Wajs Papuša”, koju dodeljuje Udruženje romskih književnika, povodom Svetskog dana Roma, 8.april.
– Književna nagrada “Dušan Matić”, za očuvanje i negovanje književnog stvaralaštva, koju dodeljuje Književni klub “Dušan Matić” – Ćuprija

Osim poezijom, bavi se i pisanjem proze, te je u tekućoj 2020. godini dobitnica „Specijalne nagrade“ za priču „Zaklinjanje“ ispred
“Verbumlandiart” asocijacije, sa sedištem u Italiji.

Član je Udruženja književnika Srbije i Srpskog lekarskog društva.

 

18. juna 2021. u 20 časova, PUT KA BELKANTU

DOM VOJSKE SRBIJE

Umetnički ansambl MO ”STANISLAV BINIČКI” i ARS CREATIVA organizuju
gala opersko veče povodom SVETSКOG DANA MUZIКE i 15 godina
projekta ‘’PUT KA BELKANTU’’, dirigent Milan NEDELJKOVIĆ

Pod mentorstvom operskog pevača i profesora Nikole КITANOVSКOG
nastupiće:

Ivana PETROVIĆ GAŠIĆ, sopran, Mirjana MATIĆ, sopran, Ana STANКOVIĆ, sopran,
Marija ČUPOSKA, sopran, Nevena ĐOКOVIĆ, sopran, Milica LOLIĆ,
sopran, Nataša RAŠIĆ, meco-sopran, Vanja BISERČIĆ, tenor, Marko
KOSTIĆ, tenor, Stefan PETKOVIĆ, bariton

 

29. mart 2019. u 20 h koncert GIACOMO PUCCINI

Narodno pozorište u Beogradu – Scena „Raša Plaović“

Na koncertu pod mentorstvom operskog pevača – tenora i profesora Nikole KITANOVSKOG i muzičke pripreme pijaniste Milivoja VELJIĆA nastupiće:

Ivana PETROVIĆ GAŠIĆ, sopran, Mirjana MATIĆ, sopran, Ana STANKOVIĆ, sopran, Nevena ĐOKOVIĆ, sopran, Marija KAŠĆELAN, sopran, Marijana ŠOVRAN, sopran, LJubomir POPOVIĆ, tenor, Marko Živković, tenor (klasa prof. N. Mijailovića) i Nikola MIKIĆ, bariton (klasa prof. V.Radaković).

 

NOVOGODIŠNJI OPERSKI GALA KONCERT

UMETNIČKOG ANSAMBLA MO ,,STANISLAV BINIČKI’’

Tenor NIKOLA KITANOVSKI i Prijatelji

28. decembar u 20 časova

KOMBANK DVORANA

Nastupaju:

BORIS TRAJANOV, bariton  (Nemačka / Makedonija), JASMINA TRUMBETAŠ – PETROVIĆ, sopran, NATAŠA JOVIĆ – TRIVIĆ, mecosopran, MIRJANA MATIĆ, sopran, MARIJA ČUPOSKA, sopran

Diriguju:

VESNA ŠOUC-TRIČKOVIĆ i MILAN NEDELJKOVIĆ

Reditelj i scenograf: VLADAN ĐURKOVIĆ

Karte se nalaze u prodaji na blagajni Kombank dvorane i prodajnim mestima Eventima

VIŠE >>>

 

JA, ĐOAKINO ROSINI    –  13. jun 2018.  u  20:00 h.

Narodno pozorište u Beogradu – Scena „Raša Plaović“, ulaz slobodan

Poslednji koncert Iz triptiha  „VELIKANI BELKANTA“  pod nazivom 

‘’JA, ĐOAKINO ROSINI’’,  posvećen je 150. godišnjici od smrti kompozitora.

U saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, ARS CREATIVA završava organizaciju i realizaciju celovečernjih koncerata iz umetničkog projekta „VELIKANI BELKANTA“. Publika će i ovaj put imati priliku da se upozna sa životom i stvaralačkim opusom još jednog velikana opere – Đoakina Rosinija.

Tim povodom, pod mentorstvom operskog pevača – tenora i profesora Nikole KITANOVSKOG, publici će se predstaviti odabrani mladi umetnci, gosti i studenti iz njegove klase: LJubomir POPOVIĆ, tenor, Mirjana MATIĆ, sopran, Ana STANKOVIĆ, sopran, Marija ČUPOSKI, sopran,  Nevena ĐOKOVIĆ, sopran, Martina KOLJENŠIĆ, mecosopran, i gosća: Aleksandra JOVANOVIĆ, sopran iz klase profesorke Anete ILIĆ.

Na koncertu, pevače će za klavirom pratiti pijanista Milivoje VELJIĆ, a tekstove će čitati glumac Bogdan BOGDANOVIĆ.

Reditelj koncerata je  Vladan ĐURKOVIĆ, scenograf  Miraš VUKSANOVIĆ i asistent scenografije  Jasna SARAMANDIĆ.

U sezoni 2018./2019., na sceni ‘’Raša Plaović’’ Narodnog pozorišta u Beogradu, ARS CREATIVA najavljuje koncert posvećen 160. godičnjici od rođenja kompozitora ĐAKOMA PUČINIJA.

 

Iz koncertnog ciklusa „VELIKANI BELKANTA“
Veče posvećeno kompozitoru VINČENCU BELINIJU
Narodno pozorište u Beogradu – Scena „Raša Plaović“
29. decembar 2017. u 20 časova – ulaz slobodan

U saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, ARS CREATIVA nastavlja sa organizacijom i realizacijom celovečernjih koncerata iz umetničkog projekta „VELIKANI BELKANTA“. Publika će i ovaj put imati priliku da se upozna sa životom i stvaralačkim opusom još jednog velikana opere – Vinčenca Belinija.

Tim povodom, pod mentorstvom operskog pevača – tenora i profesora Nikole KITANOVSKOG, publici će se predstaviti odabrani mladi umetnci, gosti i studenti iz njegove klase:
Ljubica VRANEŠ, mecosopran, Mirjana MATIĆ, sopran, Ana STANKOVIĆ, sopran, Marija ČUPOSKI, sopran, Ana MARČETIĆ, sopran, Nevena ĐOKOVIĆ, sopran, Martina KOLJENŠIĆ, mecosopran, Stefan Aleksandar PUĐA, bas-bariton i gosti: Aleksandra JOVANOVIĆ, sopran iz klase profesorke Anete ILIĆ i Nikola MIKIĆ, bariton iz klase profesorke Violete PANČETOVIĆ–RADAKOVIĆ. Na koncertu, za klavirom pevače će pridruživati pijanista Milivoje VELJIĆ, a tekstove će čitati glumac Nikola RANĐELOVIĆ. Reditelj koncerata je Vladan ĐURKOVIĆ a scenografi su Miraš Vuksanović i asistent Jasna SARAMANDIĆ.

 

Veče posvećeno GAETANU  DONIZETTIJU – Iz koncertnog ciklusa  „VELIKANI BELKANTA“

Narodno pozorište u Beogradu – Scena „Raša Plaović“ – 28. jun 2017. u 20 časova

U saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, ARS CREATIVA je pokrenula umetnički projekat pod imenom „Velikani Belkanta“. Prvi celovečernji koncert posvećen kompozitoru Gaetanu Donicetiju biće održan 28. juna 2017. na Sceni „Raša Plaović“, a publika će imati priliku da čuje i retko izvođene kompozitorove solo pesme, arije i duete iz njegovih opera. Tim povodom,  pod mentorstvom tenora Nikole Kitanovskog publici će se predstaviti odabrani mladi umetnci i studenti iz njegove klase: Ljubica Vraneš, mecosopran, Ljubomir Popović, tenor, Mirjana Matić, sopran, Ana Stanković, sopran, Marija Čuposki, sopran, Ana Marčetić, sopran, Nevena Đoković, sopran, Martina Koljenšić, mecosopran i Vanja Biserčić, tenor i gosti Aleksandra Jovanović, sopran, Dušan Svilar, tenor i hornistkinja Višnja Jović. Na sva tri koncerta će za klavirom pevače pridruživati pijanista Milivoje Veljić, koncert će voditi narator Predrag Miletić, a reditelj koncerata biće Vladan Đurković.

VIDEO>>>    SLIKE>>>

 

FRANČESKO PAOLO TOSTI (1846 – 1916)

Omaž koncert, 18. novembra 2016. godine, povodom 170 od rođenja i 100 godina od smrti kompozitora

VIŠE >>>   SLIKE >>>

PROSLAVA 25 GODINA OPERSKE KARIJERE TENORA NIKOLE KITANOVSKOG

Uvereni smo da događaji – predstave u kojima ARS CREATIVA učestvuje kao saradnik Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i pomaže u njihovoj pripremi i realizaciji, publiku neće ostaviti ravnodušnom.

Učesnici u ovom projektu koji obeležava 25 godina operske karijere tenora NIKOLE KITANOVSKOG, donose bogatstvo velikog umeća i  iskustva internacionalnih karijera ovom kompleksnom žanru i publici regiona.

VIŠE >>>      SLIKE OTELLO>>>    SLIKE PAGLIACCI>>>

Biografiju tenora NIKOLE KITANOVSKOG možete pročitati u publikaciji Narodnog Pozorišta u Beogradu, objavljenoj povodom 25 godina operske karijere.

PREUZMITE PUBLIKACIJU

PROFESOR NIKOLA KITANOVSKI dao je intervju za Pozorišne Novine povodom proslave 25 godina operske karijere.

Pročitajte ceo intervju OVDE >>>

artfant

PROFESOR NIKOLA KITANOVSKI gostovao je u emisiji Art Fantazija povodom proslave 25 godina operske karijere.

Celu emisiju možete pogledati OVDE >>>

PROFESOR NIKOLA KITANOVSKI dao je intervju za Dnevni list Danas povodom proslave 25 godina operske karijere.

Pročitajte ceo intervju OVDE >>>

PROFESOR NIKOLA KITANOVSKI dao je intervju za Politiku povodom proslave 25 godina operske karijere.

Pročitajte ceo intervju OVDE >>>

PROFESOR NIKOLA KITANOVSKI dao je intervju za DNEVNIK povodom proslave 25 godina operske karijere.

Pročitajte ceo intervju OVDE >>>